ITU-forskere får penge til epilepsi-projekt med Rigshospitalet
I et nyt projekt med Rigshospitalet skal Lars Rune Christensen og Lene Nielsen brugerteste og forbedre et nyt apparat til forebyggelse af epileptiske anfald. Epilepsiforeningen støtter projektet med knap en halv million kroner.
Institut for Business ITForskningLene NielsenLars Rune Christensendesignwearablessundhed
Skrevet 8. juni 2016 07:19 af Vibeke Arildsen
Et lille øresnegls-lignende apparat har potentialet til at gøre livet lidt lettere for de cirka 55.000 danskere, der lider af epilepsi. I dag kan epileptikere få indopereret en såkaldt VNS, ofte kaldet ’hjernens pacemaker’, der stimulerer vagusnerven med elektriske impulser, hvilket i mange tilfælde nedsætter anfaldenes hyppighed og kraftighed.
Det nye apparat, t-VNS, er udviklet af det tyske firma Cerbomed og skal modsat VNS ikke indopereres, men blot vikles omkring øret som en slags øresnegl og bæres cirka fire timer i døgnet. Dermed slipper patienten for en omstændig operation, der i 50 procent af tilfældene er virkningsløs.
Hos Epilepsiforeningen er forhåbningerne til det nye apparat så store, at man nu støtter et testprojekt ved Rigshospitalet med 463.664 kroner. Projektet skal udføres af epilepsiprofessor Anne Sabers fra Rigshospitalet i samarbejde med Lars Rune Christensen og Lene Nielsen fra IT-Universitetet.
Designmæssige udfordringer
Mens professor Anne Sabers vil undersøge den kliniske effekt af t-VNS, fokuserer de to forskere fra ITU på apparatets brugervenlighed og servicedesign, både i forhold til patienterne og det kliniske personale.
- Der er nogle designmæssige udfordringer ved den fysiske udformning af apparatet, blandt andet at det ikke sidder så godt fast i øret, hvilket betyder, at man hverken kan være aktiv eller sove, mens man bærer det. Vi skal på den ene side interviewe brugerne og undersøge, hvordan man kan forbedre apparatets usability, og på den anden side se på, hvordan vi med et servicedesign-perspektiv kan integrere apparatet både i brugernes hverdagsliv og i de kliniske arbejdsgange, fortæller lektor Lars Rune Christensen.
De tre forskere fik overrakt pengene af Epilepsiforeningens protektor, H.K.H Prinsesse Marie ved Epilepsikonferencen i Odense den 27. maj.
Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk
Lars Rune Christensen, lektor, email lrc@itu.dk