Iværksætterforløb hjælper studerende med at skabe den næste danske it-succes
Iværksætterånden stortrives på IT-Universitetet, hvor studerende kan få hjælp til at udvikle deres forretningsidéer ved siden af studiet via Startup Programme. Indtil videre har over 40 startups fået hjælp med alt fra jura til funding.
Iværksætteristartupsinnovationstudieliv
Skrevet 3. september 2018 07:52 af Vibeke Arildsen
I et kontor på ITU’s femte sal diskuterer fire unge mænd henover skærmene. Hvordan skal logoet se ud? Investorpitchet skal afsted i dag, og der skal tages en hurtig beslutning. Blot én af utallige beslutninger i den spæde opstartsfase.
Deres virksomhed, Sidetracked, er blot et par måneder gammel, og protypen til produktet – et 3D-animationsværktøj til Virtual Reality – blev udviklet som en del af et speciale fra ITU’s spiluddannelse. Efter eksamen opfordrede specialevejlederen de nybagte kandidater til at gøre konceptet til en forretning med hjælp fra ITU's Startup Programme.
”Vi var godt klar over, at der var en masse ting, vi ikke vidste om at starte en virksomhed – alt det bureaukratiske, det juridiske, hvad der skal til at få funding og registrere CVR-nummer. Det har vi fået en masse support til,” fortæller medstifter Mathias Dam Arvanaghi.
Tre trin til flyvefærdig startup
Sidetracked er en af godt 40 ITU-startups, som i løbet af de sidste to år har fået hjælp til at udvikle forretningen gennem Startup Programme. Er man studerende på ITU, behøver man blot en god idé til en tech-startup for at kunne søge om optagelse i forløbet.
”Vi arbejder sammen med de studerende for at sikre, at deres forretningsidéer har potentiale, og den bedste måde at gøre det er at dele forløbet op i forskellige trin,” forklarer Vlad Gidea, som er ansvarlig for Startup Programme.
På første trin kan studerende få hjælp til at afprøve deres idé, undersøge, hvordan potentielle kunder tager imod den, og få hjælp til at sammensætte det helt rigtige hold.
Virksomheder med særlig stort potentiale kommer videre til trin to, hvor de kan få adgang til en investering på mellem 100.000 og 300.000 kroner fra Startup Programme. Desuden er der gratis assistance med jura og bogføring via programmets partnere.
”Når vi hjælper de studerende med det praktiske, har de mere tid til at fokusere på at udvikle deres produkt,” siger Vlad Gidea.
Tredje trin handler om at få gjort virksomhederne klar til at flyve fra reden og indtage en plads i det københavnske startup-miljø. Samtidig er der fokus på at hjælpe virksomhederne med at lande større investeringer – hvilket blandt andet er lykkes for Limelight Music, som i juni fik 1,75 millioner kroner fra Capnova.
Specialer har forretningspotentiale
Startup Programme har investeret i flere startups, der udspringer af studenterspecialer, og Vlad Gidea ser et enormt potentiale i specialekoncepterne.
Sidetracked er en af de lovende ITU-virksomheder, der startede som et specialeprojekt.
”Startups, der udspringer af specialeprojekter, har ofte både en teknisk løsning og et solidt akademisk fundament. Det er et stærkt udgangspunkt at kunne dokumentere værdien af produktet til potentielle investorer,” siger han.
Han opfordrer ITU-studerende med gode idéer til at søge om optagelse i forløbet.
”Sommetider kommer der helt skæve, kreative idéer, men selv de kan vise sig at have værdi. For eksempel præsenterede en studerende idéen om en slags Facebook for katte. Den idé videreudviklede han til en app, hvor dyreejere kan finde pasning til deres kæledyr,” siger Vlad Gidea.
Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk