Programmering skal afmystificeres
Hvordan starter man overhovedet en samtale med en softwareingeniør eller en webudvikler om deres arbejde, når man ikke selv ved noget om programmering? Virker det som det rene volapyk, eller som at prøve at gennemskue en tryllekunstners tricks, når du hører de it-professionelle, du bor eller arbejder med, snakke om deres felt. Og fra den anden side, hvordan forklarer it-specialister deres specialiserede viden, og gør den tilgængelig for ikke-specalister?
Skrevet 31. maj 2018 14:05 af Louise Eltard-Larsen
I denne weekend afholder IT-Universitetet og Rails Girls Copenhagen en workshop, Coding Workshop for Everyone!, som håndterer disse problemstillinger. Workshoppen er sponsoreret af Microsoft, Unity Technologies og Dell EMC.
”Vi har inviteret ægtefæller til it-professionelle, folk der arbejder i it-virksomheder, men ikke direkte med it, og forældre til fremtidens it-talenter, så de forhåbentlig bliver bedre i stand til at forstå, hvad de folk, de bor og arbejder sammen med, foretager sig hver dag. Det er i workshoppens ånd at ændre opfattelsen af it, og at afmystificere programmering,” siger Kristin Kaltenhäuser, en af eventens arrangører på ITU.
Dell EMC, som er en af sponsorerne, er helt enige i formålet med workshoppen. Sara Cheng, som er Site Lead i den frivillige medarbejdergruppe GenNext, forklarer, at teknologi påvirker hele vores verden og den måde, vi lever på. Det er vigtigt at formidle den digitale fortælling på en måde, hvor alle kan være med:
”Vores primære formål er at udbrede kendskabet omkring teknologi i vores lokalsamfund, og derved afstigmatisere et emne som kan synes diffust og svært at forholde sig til. Det ligger lige til højrebenet at sponsorere et arrangement, hvor ”for Everyone” er en del af titlen.”
Den overvældende respons på eventen viser da også, at den falder på et tørt sted – tilmeldingen måtte lukke længe før workshoppen starter. Og heldigvis bliver det ikke sidste gang sådan en workshop afholdes.
Det er vores håb, at det blot er den første i en lang række af coding workshops, som kan bidrage til at opdatere borgernes digitale kompetencer.
Lene Pries-Heje, Head of Studies på ITU
”Det er vores håb, at det blot er den første i en lang række af coding workshops, som kan bidrage til at opdatere borgernes digitale kompetencer. Derfor arbejder vi i øjeblikket på at skabe det økonomiske grundlag for en egentlig organisation, som kan tilbyde sådanne workshops i fremtiden,” siger Lene Pries-Heje, Head of Studies på ITU, som har iværksat projektet.
Det handler ikke kun om programmering
Selvom workshoppen fokuserer på programmering, rækker konceptet ud over dette. Charlotte Mark, som er Managing Director i Microsoft Development Center Copenhagen, forklarer, at Microsoft helt generelt ønsker at gøre digitale evner tilgængelige for alle:
{Citat2}”Vi er nødt til at fremelske Computational Thinking, samarbejde, kreativitet og innovation, og én måde at gøre det på er at få folk til at forstå magien bag programmering. Vi håber, at programmeringsworkshoppen på ITU vil være med til at vise alle de muligheder programmering tilbyder; hvordan det kan bruges som et værktøj til at frigive kreativitet, og påvirke verden omkring dig på forskellige måder.”
Den anden side af sagen – hvordan it-specialister kan kommunikere deres viden så alle forstår den – er også en del af workshoppen. Her er det nemlig ITU’s egne studerende, der, sammen med frivillige fra it-industrien, underviser deltagerne. Dette er endnu et aspekt, der tiltaler sponsorerne:
”Det er vigtigt for os at være med til at motivere og inspirere børn og unge til en karriere indenfor IT, og et arrangement funderet på både teknologi, uddannelse og læring er i fin tråd med Dell EMC’s overordnede målsætning om at give tilbage til vores samfund,” sige Sara Cheng, Dell EMC.
”Vi arbejder sammen med mere end 150 NGO’er i 60 lande, hvor vi er med til at engagere over tre millioner unge mennesker med læringserfaring indenfor Computer Science, som afliver myter og tænder lidenskaber,” siger Charlotte Mark, Microsoft.
Workshoppen starter fredag eftermiddag, d. 1. juni, og strækker sig over hele lørdagen. Bland deltagerne er også administrativt personale fra ITU, som passer perfekt ind i målgruppen, og som forhåbentlig vil forstå deres kollegaers arbejde lidt bedre på mandag.