Sexisme og seksuelle krænkelser på universiteterne skal stoppes
Kommentar af Martin Tvede Zachariasen, rektor på IT-Universitetet.
Martin Tvede Zachariasendiversitet
Skrevet 9. oktober 2020 10:13 af Martin Tvede Zachariasen
Politiken har i dag offentliggjort et brev fra 689 forskere på danske universiteter og forskningsinstitutioner, som personligt har oplevet eller været vidne til seksuelle krænkelser eller kønsbaseret chikane. Artiklen indeholder også eksempler på kønsbaseret chikane, som disse forskere har oplevet.
Det gør stort indtryk på mig, at der er så mange ansatte på de danske universiteter, hovedsageligt kvinder, som har oplevet sexistisk adfærd på deres arbejdsplads. Det er naturligvis helt uacceptabelt.
Alene omfanget af underskrifter og eksempler viser med al ønskelig tydelighed, at sexisme og seksuel chikane finder sted i den akademiske verden.
Tak til de mange modige kvinder, som har valgt at give deres stemme til kende og stå frem for at bryde tabuet om sexisme i den akademiske verden. Alene omfanget af underskrifter og eksempler viser med al ønskelig tydelighed, at sexisme og seksuel chikane finder sted i den akademiske verden.
Den akademiske kultur nødvendiggør, at vi er ekstra opmærksomme på disse udfordringer på universiteterne. Den er karakteriseret ved et veletableret hierarki med seniorforskere i faste stillinger og yngre forskere i tidsbegrænsede stillinger, hvis karrieremuligheder ofte afhænger af de interpersonelle relationer. Disse formelle og uformelle magtstrukturer gør det ekstra vigtigt, at medarbejdere – især dem i magtfulde stillinger – overholder spillereglerne for god og ansvarlig opførsel.
Den aktuelle debat om sexisme har gjort det klart, at politikker og procedurer for håndtering af konkrete hændelser ikke er nok. Vi skal alle sige fra og handle, når vi oplever eller er vidne til sexistisk adfærd.
Den aktuelle debat om sexisme har gjort det klart, at politikker og procedurer for håndtering af konkrete hændelser ikke er nok. Vi skal alle sige fra og handle, når vi oplever eller er vidne til sexistisk adfærd. Og vi skal sammen tage ansvar for at forbedre arbejdskulturen.
Jeg mener, det er nødvendigt med en systematisk tilgang og et tydeligt engagement på ledelsesniveau. På ITU har vi for nylig vedtaget en handlingsplan for arbejdet med kønsdiversitet. Et af de konkrete initiativer i planen handler om at arbejde systematisk med at skabe en inkluderende arbejdskultur. Det er fx vigtigt, at alle ledere er klædt på til at få øje på upassende adfærd og handle, når det finder sted. Senere i dette efterår arrangerer vi en workshop for alle ledere på ITU med dette tema. Vi vil også implementere en såkaldt ’Gender Equality Plan’ på ITU – en strategisk indsats for at forbedre kønsmangfoldigheden på ITU og sikre et sikkert, inkluderende arbejdsmiljø for alle ansatte.
Lad os sammen arbejde på at skabe en kultur, hvor vi – og særligt os i magtfulde stillinger – tager ansvar. Og tager klart afstand fra sexisme og seksuel chikane.
Martin Tvede Zachariasen, rektor på IT-Universitetet