Konference: Hvordan sikrer vi etisk forsvarlig kunstig intelligens?
D. 20. maj inviterer ITU og Nationalt Center for Etik til konferencen "Etik som vejviser i AI-landskabet", hvor der stilles skarpt på etisk anvendelse af kunstig intelligens. Professor på IT-Universitetet, Brit Ross Winthereik forklarer, hvorfor det er nødvendigt at tale om etik og kunstig intelligens ved konferencen, hvor også EU-Kommissær Margrethe Vestager præsenterer et oplæg.
Brit Ross WinthereikEventsForskningInstitut for Business ITalgoritmerdemokratidigital inklusionetikkunstig intelligens
Skrevet 10. maj 2022 08:08 af Theis Duelund Jensen
Med en spritny digitaliseringsstrategi for Danmark er der for alvor sat fokus på digital udvikling af både erhvervsliv og den offentlige sektor. ”Digitalisering kan gøre os rigere, løfte kvaliteten af den offentlige service, frigøre arbejdskraft og accelerere den grønne omstilling,” siger finansminister Nicolai Wammen i forbindelse med lanceringen, men alt for ofte rulles digitalisering af offentlige tjenester ud uden at tage højde for etiske problemstillinger.
Der er så mange usikkerheder i data, og historiske data i offentlige systemer er slet ikke skabt med kunstig intelligens for øje. Det store problem er, at det offentlige går forrest i den digitale udvikling, og det reducerer borgeren til forsøgskanin.
Brit Ross Winthereik
Det netop oprettede
Nationalt Center for Etik (NCE) – et fællesorgan, der sammenslutter Det Etiske Råd, Dataetisk Råd, National Videnskabsetisk Komité og De Videnskabsetiske Medicinske Komitéer – har bl.a. til opgave at stille digitaliseringstiltag til debat. I forbindelse med lanceringen af det ny center inviterer ITU og NCE til halvdagskonferencen
Etik som vejviser i AI-landskabet d. 20. maj, hvor der stilles skarpt på implementeringen af kunstig intelligens i fx offentlige organer.
Udover EU-Kommissær Margrethe Vestager tæller talerlisten også formand for Dataetisk Råd, Johan Busse, formand for Det Etiske Råd, Leif Vestergaard Pedersen, Kontorchef ved Center for Digitalisering og Teknologi ved KL, Pia Færch, direktør for Politik og Strategi ved Microsoft, Mikael Ekman, og professor på IT-Universitetet og leder af Center for Digital Velfærd, Brit Ross Winthereik.
Etik skal være mere end et krydderi, man tilføjer til sidst
Brit Ross Winthereik har i kraft sit arbejde i Center for Digital Velfærd på ITU været med til at stille skarpt på etiske udfordringer i digitaliseringen af det offentlige, og spørger man forskeren, er det bydende nødvendigt, at politikere bliver endnu skarpere på de værdier, der ligger til grund for digitaliseringen. Ikke mindst i lyset af den nye digitaliseringsstrategi:
”Private virksomheder får en stor rolle i forbindelse med at skabe digitale løsninger til det offentlige, men hvordan vil vi stille virksomhederne til ansvar, hvis og når løsningerne fejler? Virksomhederne kan sige, at systemerne ikke er præcise, fordi der skal bruges flere data – at den kunstige intelligens skal trænes. Det accepteres, at systemerne kun fungerer i beta, og politikere og borgere spises af med et argument om, at det bliver bedre lige om lidt. Digitaliseringsstrategien vægter de private virksomheders interesser meget højt, hvilket er et alvorligt demokratisk problem, hvis de ikke kan stilles til ansvar,” siger Brit Ross Winthereik.
Især i forhold til brugen af kunstig intelligens i offentlige tjenester ser forskeren et stort problem, som kun kan imødegås ved at lade etikken være et fundament for det digitale velfærdssamfund.
”Der mangler en forståelse af ’mennesket’ i den digitale verden,” siger Brit Ross Winthereik. ”Indtil nu har mennesket været set på som en it-bruger, men den går ikke i en situation, hvor alle aspekter af hverdagen er omfattet af digitale infrastrukturer, der i mange tilfælde tvinger os til at afgive data. Der er så mange usikkerheder i data, og historiske data i offentlige systemer er slet ikke skabt med kunstig intelligens for øje. Det store problem er, at det offentlige går forrest i den digitale udvikling, og det reducerer borgeren til forsøgskanin. Derfor skal etik være grundlaget for udviklingen. Det skal ikke bare være krydderi, man tilføjer til sidst.”
En vægtig stemme i debatten
I det ny Nationalt Center for Etik vækker kritikken genklang. Centeret er oprettet med en mission om at fremme etikken og sikre det menneskelige hensyn i den teknologiske udvikling. I sammenslutningen af de øvrige etiske organer, som centeret danner ramme om, ligger også en væsentlig pointe om, at vi i fremtiden bliver nødt til at tænke etik på tværs af den traditionelle fagopdeling.
”Kunstig intelligens udfordrer de traditionelle skel mellem bioetik, sundhedsetik, dataetik og videnskabsetik. Den teknologiske udvikling sker med lynets hast, og den stigende digitalisering på tværs af samfundet medfører, at vi må se samlet på problemerne, hvis vi skal skabe fornuftige løsninger for fremtiden,” siger direktør for Nationalt Center for Etik, Christa Lundgaard Kjøller.
Det er det helhedsorienterede perspektiv, centeret håber på at skabe ramme for til konferencen på IT-Universitetet d. 20. maj, hvor der stilles skarpt på kunstig intelligens.
”Etikken kritiseres af nogle for at være for abstrakt, men det er faktisk nogle meget konkrete problemstillinger, vi står overfor. Hvordan skal vi fx bruge kunstig intelligens i sundhedsvæsenet? Skal det være en beslutningsstøttende teknologi? Skal kunstig intelligens selv kunne diagnosticere patienter? Hvem bærer ansvaret, når noget går galt? Hvor sætter vi grænserne, og hvad risikerer vi at give køb på, hvis ikke vi sætter etikken højest, når vi skal skabe robuste digitale løsninger til fremtiden?”
Christa Lundgaard Kjøller håber, at centeret kan være med til at styrke debatten om etik i Danmark og give beslutningstagere et kompas at agere ud fra, når der fx skal indføres nye digitale tjenester.
”Vores mål er at give etikken en vægtig stemme og skubbe etikken længere frem i beslutningsprocesserne, så vi kan se os selv og de kommende generationer i øjnene, når vi om nogle år kigger tilbage på de rammer vi satte for bl.a. kunstig intelligens. Covid-pandemien viste, at der var behov for at diskutere etik i øjenhøjde. Vi vil gerne i dialog med befolkningen og også de unge mennesker, som skal leve med konsekvenserne af de valg, vi træffer i dag.”
Theis Duelund Jensen, presseansvarlig, +45 25 55 04 47, thej@itu.dk