Konference og håndbog: Sådan kan det offentlige hjælpe digitalt udsatte!
Når forskningsprojektet, CAPE, rundes af med et offentligt afslutningsevent på IT-Universitetet torsdag d. 7. december, vil forskerne præsentere en håndbog, som kan hjælpe biblioteker og offentlige myndigheder med at identificere, hvordan digitalt udsatte borgeres behov imødekommes.
Institut for Digital DesignForskningdigital inklusion
Skrevet 4. december 2023 15:03 af Jari Kickbusch
Forskere i Finland, Sverige og Danmark har igennem de sidste tre år indsamlet og analyseret erfaringer fra folkebibliotekernes støttetilbud til digitalt udsatte borgere. Nu offentliggør forskerne håndbogen LIBRARIES BRIDGING THE DIGITAL DIVIDE - a handbook for library innovation, som kan hjælpe fx offentlige myndigheder og it-virksomheder med at identificere, hvor skoene trykker for de mange mennesker, som har problemer med at bruge digitale applikationer, fx når de skal i kontakt med deres læge, holde styr på økonomien på netbank eller finde ud af, hvornår bussen går.
”MitID illustrerer, hvorfor det er vigtigt at inddrage brugerne i udviklingen af it-systemer, fordi der er så mange, som har problemer med det. Det kan give problemer i forhold til kontakten med det offentlige med store konsekvenser til følge. Og med de her store offentlige it-systemer, så er det jo ikke holdbart, at nogle af de borgere, som har betalt for it-systemerne, og som er dybt afhængige af dem, ikke kan bruge dem,” fortæller lektor på IT-Universitetet i København, Jörn Christiansson, som har stået i spidsen for forskningsprojektet CAPE, som er finansieret af NordForsk; et organ under Nordisk Ministeråd.
CAPE og håndbogen
CAPE-projektets formål har været at undersøge, hvordan man på bedst mulig vis kan inddrage brugerne i udviklingen af digitale services. Det er bl.a. blevet gjort ved at indsamle viden fra Oodi-biblioteket i Helsinki, Stadsbiblioteket i Malmö og Ballerup bibliotek.
Jörn Christiansson fortæller, at han er meget tilfreds med, at forskergruppens resultater ikke kun bliver beskrevet i forskningsartikler, som er målrettet andre forskere, men at de nu kan præsentere en håndbog, som kan bruges som værktøj af praktikere.
” Håndbogen kan fx bruges af ansatte i Digitaliseringsstyrelsen eller i it-virksomheder, når de skal forbedre eller designe nye it-systemer til borgerne. Det vil være med til at mindske risikoen for, at vi får endnu flere systemer, som gør livet mere besværligt for borgerne. En anden målgruppe er bibliotekerne, hvor it-hjælperne, som har kontakt med de digitalt udsatte, er en værdifuld ressource, og man vil kunne bruge håndbogen til at sikre, at den viden, som disse mennesker har, bliver overført fx til Digitaliseringsstyrelsen og it-virksomhederne," siger han.
Konferencen
Håndbogen præsenteres til et afslutningsevent for forskningsprojektet, CAPE, torsdag d. 7. december fra 8:30-12:00 i IT-Universitetets Scrollbar. Her vil der også være oplæg og en paneldebat med forskere, biblioteksledere samt en sekretariatsleder i Digitaliseringsstyrelsen.
Arrangementet gratis og åbent for alle interesserede, men tilmelding er nødvendigt.
Du kan tilmelde dig her:
https://CAPEconference.eventbrite.dk
Jari Kickbusch, Forskningskommunikatør, telefon 7218 5304, email jark@itu.dk