Nyt forskningsprojekt skal sikre en retfærdig grøn omstilling i det nordisk-baltiske område
Et nyt, fireårigt forskningsprojekt finansieret af Nordforsk, koordineret af lektor ved ITU Vasilis Galis, vil samarbejde med oprindelige folk og lokale græsrodsbevægelser i Grønland, Litauen og Sápmi for at undersøge erfaringer og udfordringer i forbindelse med grøn omstilling.
Vasilis GalisForskningInstitut for Business ITbevillingerClimate ITdemokratidigital inklusiondiversitetetik
Skrevet 2. september 2024 08:05 af Theis Duelund Jensen
Det nye forskningsprojekt, EnJUSTICE (Transitional Environmental Justice), sigter mod at sikre, at det nordisk-baltiske områdes omstilling til et grønt energisystem inddrager og inkluderer alle. Projektet vil fokusere på at bringe marginaliserede og ekskluderede fællesskaber, herunder oprindelige folk og lokale interessegrupper, med ind i den politiske diskussion og beslutningsproces.
Det nordisk-baltiske område danner på mange måder frontlinje for klimaindsatsen, men omstillingen til et fossilfrit samfund overser ofte behov og perspektiver fra mindre lande, oprindelige folk og lokale grupper. EnJUSTICE vil udfylde dette hul ved at undersøge former for demokratisk engagement, der kan balancere ulige magtdynamikker og sikre, at alle interessenter har en stemme i udformningen af regionens fremtid.
"En nuværende mangel på repræsentation og en ulige magtbalance gør det ekstremt udfordrende at sikre en inddragende proces i den grønne omstilling," siger Vasilis Galis, som er hovedforsker på EnJUSTICE-projektet. "Vi håber, at vi sammen med de oprindelige folk og lokale interessenter kan skabe en mere helhedsorienteret forståelse af miljøretfærdighed og påvirke den nordiske tilgang til grøn omstilling."
EnJUSTICE vil samarbejde med oprindelige folk og lokale interessegrupper i Grønland, Litauen og Sápmi (samernes traditionelle bosætningsområder i det nordlige Norge, Sverige og Finland) for at lære om deres erfaringer og udfordringer i forbindelse med grøn omstilling. Projektet vil også undersøge, hvordan man kan skabe inkluderende og repræsentative beslutningsprocesser med fokus på engagement i den offentlige samtale og beslutningstagen. I sidste ende er projektets formål at påvirke politisk udvikling og sikre, at det nordisk-baltiske områdes grønne omstilling er ligeværdig og retfærdig for alle.
Ud over at skabe et digitalt forum for udveksling af ideer og erfaringer mellem grupper af oprindelige folk fra forskellige dele af verden, vil projektet søge at udbrede forståelsen for den fællesskabsbaserede kamp for miljøretfærdighed, undersøge former for demokratisk engagement og påvirke grønne omstillingsstrategier i nordisk regi.
Projektet har modtaget 1,3 millioner euro fra Nordforsk og skal efter planen begynde i starten af 2025.
Theis Duelund Jensen, presseansvarlig, telefon +45 2555 0447, email